Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2007 22:24 - Репорти и извличане на информация, JasperReports
Автор: nofearinc Категория: Технологии   
Прочетен: 2153 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2007 22:24


Имайки предвид мъчните export- вания към различни файлови формати като XLS и PDF, както и към външни устройства (като принтер) в близкото минало, наскоро се запознах с едно доста симпатично API за Java апликации, което върши тази полезна работа. Въпросното tool- че е писано на Java, което допринася неговата мултиплатформеност, както и може да се използва за уеб апликации, приложения с графичен потребителски интерфейс и дори конзолни джаджи.

Като казвам конзолни джаджи, първата ми асоциация е счетоводния софтуер от началото на 90-те години, който се развива и до ден днешен. Въпреки че по- голямата част от тази категория софтуер се пише на С(++) и на Delphi /по мои наблюдения/, много сериозни компании поръчват личен софтуер, разработен на Java. Макар и малко по- тежък (заради виртуалната машина, само частичното и не- native компилиране), изборът за Java винаги е бил добра алтернатива за такъв сорт продукти. Привидното му бързодействие от JDK 5.0 насам и пословичната мултиплатформеност правят езика доста гъвкав и удобен- задължението да пишеш на платена OS като Windows отпада и остава единствено моментът с хардуерното оборудване. Но както и да е. Когато се достигне на справки от базата, точене и сортиране, на място идва въпросът за файловите структури. До болка познатите обикновени файлове са малки и някак познати, но търсенето, сортирането, добавянето и триенето от тях е неудобно и неефективно. DBF файловете пък симулират малка база от данни, която от своя страна представлява и третият вид начин за пренос на информация като по- сигурен, малко по- тромав, но много удобен с работа чрез SQL заявки или ORM (Object Relational Mapping) технология. Стигайки до който и да било избор, в крайна сметка информацията трябва да се извлече - на файл (за данъчното, за папката с файлчета или за спомен за бъдните поколения) или на принтера.

Ето и характеристиките на JasperReports (http://jasperforge.org/):

JasperReports is a powerful open source Java reporting tool that has the ability to deliver rich content onto the screen, to the printer or into PDF, HTML, XLS, CSV and XML files.

It is entirely written in Java and can be used in a variety of Java enabled applications, including J2EE or Web applications, to generate dynamic content.

Its main purpose is to help creating page oriented, ready to print documents in a simple and flexible manner.

Лесно прикачваема библиотека, удобно GUI приложение за редактиране на рапорти (IReport) и мощна съвкупност от модули за управление на репортите. Какво повече му трябва на човек?



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nofearinc
Категория: Забавление
Прочетен: 183188
Постинги: 15
Коментари: 12
Гласове: 163
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол